2017 JAMB English "in independence" Possible 170 Questions with Answers

April 21, 2017
175 JAMB Possible Questions And
Answers From The Book “In Dependence”:
The options or sentences in asterisk () are the
answers in the questions.
1. Modupe and Tayo always visit where at dark
hours:
A. Lebanese Cinema

B. Hill’s Club
C. Auvergne’s Theatre
D. Las Palmas de Club
2. “Here is some money for the ladies”; The
speaker here is ________
A. Uncle Kayode
B. Yusuf(Tayo’s friend)
C. Mr. Adeniyi Ajayi
D. Uncle B*
3. It was said in the letter written to Inspector
Adeniyi Ajayi, that Tayo met King Olav’s son from


A. South Africa
B. London
C. Norway*
D. Brazil
4. Mr. Ike Nwandi, studies _______ abroad
A. Latin
B. History*
C. Law
D. Modern Languages
5. What was Uncle Kayode’s job rank before his
return from Abroad?
A. FBI agent
B. Lieutenant
C. Senior Army Officer*
D. Superintendent
6. A simile embroidered to qualify Mr. Ajayi’s
silver car was – Answer: It was glistened like a
fresh river fish

7. Before Tayo’s travel, He presumed that Uncle
Bola held – Answer: the secret to a woman’s
heart

8. In the last sentence of Mr. Ajayi’s letter to his
son was their family’s motto which states –
Answer: In all things moderation, with exception
of study

9. How is Suleiman related to Vanessa
(a) Biological son*
(b) Adopted son
(c) Nephew
(d) Sibling
10. Vanessa’s Mother known as ______ died of
cancer in what year.
(a) Mrs Baker, 1975
(b) Mrs Elizabeth, 1976
(c) Mrs Baker, 1977
(d) Mrs Elizabeth, 1978*
11. Vanessa was eventually married to who?
(a) Professor Peters
(b) Professor Tayo
(c) Professor Edwards*
(d) Professor Trevor
12. What is the nature of Christine’s death?
(a) Murder, overdose*
(b) Suicide, overdose
(c) Accident
(d) Cancer
13. Uncle Kayode later pursued a career in ______
_
(a) Teaching, London
(b) Businessman, France
(c) Engineering, France*
(d) Sailor, London
14. Professor Tayo was given an honorary award
in
(a) Music
(b) Civil Law
(c) Science
(d) Literature*
15. How many honorees were awarded a
doctorate alongside Professor Tayo
(a) 3
(b) 4
(c) 5*
(d) 6
16. Tayo’s cousin, Tunde is the Pastor of
(a) a great Catholic Cathedral in London
(b) a Nigerian protestant church in London
(c) fastest growing Nigerian Church in London*
(d) a Baptist Regional Church in London
17. Kwame had been teaching in the ______
before Tayo’s arrival
(a) California University
(b) Oxford University
(c) London University
(d) San Francisco University*
18. For how many years has Kwame been
teaching in the University before Tayo’s arrival.
(a) Six
(b) Seven*
(c) Eight
(d) Nine
19. The name of the driver accompanying Tayo
to the Airport when he had an accident is
(a) Audu
(b) Ahmed
(c) Abdou*
(d) Alfeez
20. Mrs. Elizabeth seemingly had an affair with a
slave while in Nigeria named?
(a) Daudu
(b) Danladi
(c) Danjuma*
(d) Dende
21. Pick-up-your-stick-and-sandals marriage was
a phrase popularly used by the ______ according
to Vanessa
(a) Igbo
(b) Yoruba
(c) Hausa*
(d) Europeans
22. Salamatou is the biological mother of
Suleiman, but she died of
(a) Cancer
(b) Car accident*
(c) Brief Illness
(d) Heart attack
23. Vanessa married to Professor Barker on
(a) July 14th 1975
(b) July 15th 1976*
(c) July 16th 1977
(d) July 17th 1978
24. Suleiman was ______ years old when he
dropped out of the university
(a) 17
(b) 18*
(c) 19
(d) 20
25. Vanessa Richardson is an Africa Journalist
who writes column for
(a) Washington Post
(b) New York Times
(c) The Guardian*
(d) Daily Times
26. Akin, the carver, had a great uncle, who was
a servant to ______ during colonial periods
(a) Colonial officer Jonathan
(b) Mr Nancy Murdoch
(c) Sir Hugh Trevor
(d) Lord Lugard*
27. Tayo lied to Vanessa that Christine was his
(a) Sister
(b) Friend
(c) Cousin*
(d) Enemy
28. Kemi (Tayo’s daughter) has a boyfriend
named ______, who works as a _____
(a) Charlie, photographer
(b) Laurent, chef*
(c) Richard, chef
(d) Metuh, photographer.
Answers:
BDCBCDCCDB [9-18] CCCBBBCDCB [19-28].
29. Tayo’s mother died on her way to____?
(a)Abuja
(b)oxford
(c)Lagos*
(b)Benin
30. where does Ike work?
(a)In a bar
(b)in the ministry of education*
(c)as a British council
(d)as a business man
31. Which word does Akin’s uncle have a
penchant for?
(a)Come nearer
(b)you follow*
(c)Yowa
(d)left out
32. who told Tayo his mother was dead?
(a)His friend
(b)ike
(c)modupe
(d)Miriam*
33. what game did Akin’s uncle start with his
friends?
(a)Football
(b)Tennis
(c)Ayo*
(d)Ludo
34. what is the name of Akin’s uncle boss?
(a)John Lee
(b)Lugard
(c)Lord lugard*
(d)Fred
35. whom did Tayo think of whenever he was
with Helene?
(a)Christine
(b)Vanessa*
(c)Modupe
(d)his mother
36. what was written on Kemi’s snoopy night
dress?
(a)Love is the whole world*
(b)Rock my style
(c)Love my style love me
(d)kiss my ass
37. where did ajayis always fly to for the summer
holidays?
(a)Abuja
(b)Hong Kong
(c)Lagos*
(d)England
38. in what year did uncle kayode get married to
Helene?
(a)1975
(b)1964
(c)1987
(d)1974*
39. how old was Miriam’s pregnancy as at the
time they visited the yelwa club?
(a)5weeks
(b)3 months
(c)5months*
(d)3weeks
40. who called out on greetings as Tayo and his
family entered the lounge in yelwa club?
(a)Abraham
(b)Ibrahim*
(c)Vanessa
(d)Christine
41. what was the name of Tayo’s daughter?
(a)Kardashian
(b)lily
(c)kemi*
(d)funke
42. who phoned Tayo last week to congratulate
him on his manuscript?
(a)His friends
(b)his friends
(c)his colleagues
(d)his publisher’s*
43. what was the name of salamatou’s son?
(a)Suleiman*
(b)Abubakar
(c)David
(d)ike
44. when was tayo’s family house normally
quiet?
(a)Monday morning
(b)Friday morning
(c)Sunday morning*
(d)Saturday evening
45. what did Tayo and Vanessa order when they
got to the restaurant in Lagos?
(a)Rice and beans
(b)Rice and stew
(c)Rice and plantains*
(d)coffee
46. what was the name of Tayo’s neighborhood
drunk in his home town in ibadan?
(a)Jimoh
(b)micheal
(c)Dele*
(d)Fred
47. who was the most successful trader along
the west African coast?.
(a)Tayo’s Auntie
(b)Tayo’s mother*
(c)Tayo’s sister
(d)Tayo’s mother in Law
48. what was the name of Oxford finest hotel?
(a)Royal Hotel
(b)The Randolph Hotel
(c)Super motion hotel*
(d)Oxford Hotel and suit
49. what was the name of Yusuf’s current
girlfriend?
(a)Amina
(b)yemi
(c)Joyce*
(d)femi
50. What did Tunde refuse to have at the party in
his house?
(a)wordly music
(b)smooching
(c)drinks*
(d)dance
51. Tunde’s room was designed to be what?
(a)Hotel
(b)A lounge*
(c)a slf con
(d)a mansion
52. The name of Tayo’s cousin was?
(a)Bayo
(b)Tumi
(c)Tunde*
(d)jumoke
53. where did Tayo accompany tunde to?
(a)The club
(b)the bakery*
(c)the restaurant
(d)Vanessa’s house
54. where was Yusuf working at?
(a)The bakery
(b)At the clinic
(c)At the hospital*
(d)At the bank
Ngstudents.com
55. what did Tayo aspire to be in the future!
(a)A teacher*
(b)an accountant
(c)a drunk
(d)an entrepreneur
56. what is the name of Vanessa’s father!
(a)Michael
(b)Olamide
(c)Jonathan*
(d)buhari
57. who drove to fetch uncle tony from station
when he arrived France?.
(a)Tunde
(b)Tayo
(c)Jane*
(d)kemi
58. who was never asking but announcing?
(a)Nancy Mordovia
(b)Nancy Morx
(c)Nancy mordoch*
(d)Nancy Bradford
“In Dependence” JAMB Possible Questions And
Answers Chapter By Chapter
The questions below were extracted from each
chapter of the book “In Dependence”.
So if you would like to know JAMB possible
questions and answers from chapter to chapter
of the book, you have it below;
Chapter One Likely JAMB UTME Questions And
Answers:
1. For what purpose is Tayo travelling to
England?
Ans: To take up a scholarship at Balliol College,
Oxford
2. What is the name of Tayo’s school in England?
Ans: Balliol College
3. What is the significance of Tayo’s visit to
relatives before embarking on his journey to
England? Ans: It is their tradition
4. Through what means of transportation does
Tayo travel to England?
Ans: Water
Chapter Two Likely JAMB UTME Questions And
Answers:
5. Why is Tayo surprised that people do not greet
each other in passing in England?
Ans: Because in Nigeria, so much value is
attached to greetings.
6. In what subject did Bisi receive the highest
honours?
Ans: Geography
7. In the Ajayi motto, all things are expected to
be done with moderation except what?
Ans: Study
Chapter Three Likely JAMB UTME Questions And
Answers:
8. Who is Mr Barker?
Ans: He His headmaster and Mr Faircliffe’s old
colleague
9. What reminds Tayo of his mother in the
Barkers’ house?
Ans: Isabella cooks wonderful meals in a way
that reminds Tayo of his mother
10. Christine was in her third year of study
when?
Ans: Tayo met her for the first Time.
Chapter Four Likely JAMB UTME Questions And
Answers:
11. What is Vanessa Richardson’s nationality?
Ans; English
12. What is the name of the friend that Vanessa
wrote a letter to, concerning the status of
women? Ans: Jane
13. The full meaning of JACARI is?
Ans: Joint Action Committee Against Racial
Inequality
Chapter Five Likely JAMB UTME Questions And
Answers:
14. What are Christine’s reasons for putting an
end to her relationship with Tayo?
Ans: Because she was called ‘clingy’ and the
fear of her boy being snatched by some woman
15. The language of fun among Tayo’s Nigerian
friends is ?
Ans: Pidgin
16. What are the things that made Tayo
remember home each time he is at Christine’s
place?
Ans: Her cooking which reminds him of mama
and the juju and highlife music she plays.
Chapter Six Likely JAMB UTME Questions And
Answers:
17. What is the trait that Nessa cherises in Tayo
and that is absence in Charlie and Mehul?
Ans: Humility
18. What does Nessa mean by saying she has a
‘’small confession’’ to make?
Ans: She has connections to Nigeria as her
father is a colonial officer over there.
19. What did Tayo name Vanessa as?
Ans; Moremi.
Chapter Seven Likely JAMB UTME Questions And
Answers:
20. What delicacies did Vanessa’s mother make
to welcome her daughter?
Ans: Chicken pie and cake.
21. For what occasion did her mother ask her
whom she was inviting?
Ans: Christmas party.
22. Whom did Vanessa’s father invite for the
occasion?
Ans: His South African racist miner friends.
Chapter Eight Likely JAMB UTME Questions And
Answers:
23. How old was the Richardson’s house when
Tayo attended a party there?
Ans: About 200 years.
24. “We all get embarrassed by our parents”.
Who said this?
Ans: Tayo
25: To whom was it said?
Ans: Vanessa’s.
Chapter Nine Likely JAMB UTME Questions And
Answers:
26. What, according to the narrator, did Nessa
admire in Tayo when she visited him in the room
and saw him organizing his records in piles?
Ans: His tidiness.
Chapter Ten Likely JAMB UTME Questions And
Answers:
27. Where did Simon suggest that they (him,
Tayo and their two girlfriends) spend Easter?
Ans: Paris.
28. Christine died by——?
Ans: Suicide.
29. Why did Tayo feel guilty about Christine’s
death?
Ans: His refusal to respond properly to her
letters and not giving her attention.
Chapter Eleven Likely JAMB UTME Questions
And Answers:
30. Who is the only family Tayo has in England?
Ans: Tunde.
31. Why does Vanessa’s father detest Uncle
Tony?
Ans: To him, he is unconventional to him and
because he had the opportunity of achieving a
place at Cambridge University which Vanessa’s
father didn’t have.
32. What qualities did the narrator ascribe to
Nancy?
Ans; She is being described as having a
‘supercilious (arrogantly proud) tone and feigned
generosity’
Chapter Twelve Likely JAMB UTME Questions
And Answers:
33. What made Tayo realise how lucky he was
for getting a scholarship at Balliol?
Ans: He witnessed the life of struggle most
African students live, engaging in ridiculous and
exhausting jobs such as bakery and hospital
work to make ends meet
34. What do the signs: “No Dogs, No Irish, No
Coloureds’’ (Africans and Indians) symbolise in
the novel?
Ans: Racism
35. The least strenuous work was reserved for
whom?
Ans: The English.
Chapter Thirteen Likely JAMB UTME Questions
And Answers:
36. Where was bathing done since there is no
bathroom in Tunde’s house?
Ans; Kitchen (in tins) or public baths.
37. For what purpose(s) did Tunde throw a party
in his house?
Ans: For Tayo and to celebrate Gambia’s
independence
38. ‘’Nigerian women are the best’’ who said
this?
Ans: Yusuf
Chapter Fourteen Likely JAMB UTME Questions
And Answers:
39. Whose wedding did Tayo and Vanessa
attend?
Ans: Yusuf’s
40. Joyce was expected to be the bride, but the
bride turned out to be whom?
Ans: Joy
41. ‘’No! Don’t Moremi me’’ Who made this
statement?
Ans: Vanessa
Chapter Fifteen Likely JAMB UTME Questions
And Answers:
42. On New Year’s Eve, what happened to Tayo?
Ans: He woke up homesick
43. Where did he buy his chicken from?
Ans: The Covered Market
Chapter Sixteen Likely JAMB UTME Questions
And Answers:
44. The finest hotel in Oxford is…?
Ans: Randolph Hotel
45. According to the narrative, who is Tayo’s
favourite uncle?
Ans: Uncle Kayode
Chapter Seven Teen Likely JAMB UTME
Questions And Answers:
46. Who invited Tayo to lead his school assembly
with a lecture on Nigeria?
Ans: Mr Richardson
47. ‘’What are your intentions with my daughter?’’
Who made this statement?
Ans: Mr Richardson
48. Who sent Tayo the telegram which reads:
‘’Baba is in hospital, recovering. Return home
immediately’’?
Ans: Tayo’s mother
Chapter Eighteen Likely JAMB UTME Questions
And Answers:
49. What does Tayo despise Mr Richardson for?
Ans: Bigotry
50. Who is Dele?
Ans: The village drunk
Chapter Nineteen Likely JAMB UTME Questions
And Answers:
51. What circumstance led to the end of Tayo
and Vanessa’s relationship?
Ans: Tayo impregnated a woman
Chapter Twenty Likely JAMB UTME Questions
And Answers:
52. In this narrative, Nessa’s dreams as
portrayed by the writer are…?
Ans: Writing about African art and culture
53. Who is Salamatou?
Ans: A single mother of half-caste Sulaiman
Chapter Tweentyone Likely JAMB UTME
Questions And Answers:
54. In Tayo’s opinion, what are the root causes
of oil corruption and a broken civil service in
Nigeria? Ans: Greed and mismanagement
55. In what university was Tayo offered a job?
Ans: Birmingham University
56. Who is Miriam?
Answer: Tayo’s wife
Chapter Twenty-two Likely JAMB UTME
Questions And Answers:
57. Whose diary did Tayo discover in his study?
Ans: Vanessa’s
58. Why is Miriam loved by Tayo’s family?
Ans: She nursed Tayo’s father with care when he
had stroke.
Chapter Twenty-three Likely JAMB UTME
Questions And Answers:
59. Whose house is described as ‘Beauty in the
Heart of Darkness’?
Ans: Uncle Kayode’s house
60. What is the name of the local artiste that
took Tayo to the village?
Ans: Akin
Chapter Twenty-Four Likely JAMB UTME
Questions And Answers:
61. What led to the closure of universities?
Ans: University students protest
62. For what reason is Tayo Opposed to leaving
the country?
Ans: He Wanted to wait and help his students
Chapter Twenty Five Likely JAMB UTME
Questions And Answers:
63. In order of occurrence, what are the
challenges Tayo faced that made him reconsider
leaving Nigeria?
Ans: The broken pipe, his house boy’s leave of
him, his disappointment in the Foundation and
threats to his life.
64. What was his purpose of planning to travel to
New York, even though he eventually could not?
Ans: To receive an award for his book
65. Why did Simon arrange a meeting for Tayo
and whom did he hold it with?
Ans: To help in the possible funding of Tayo’s
university
66. What was the outcome of the meeting?
Ans: Disappointment
Chapter Twenty-Six Likely JAMB UTME
Questions And Answers:
67. Who challenged Tayo on the road on his way
home?
Ans: The soldiers
68. What reason did the soldiers give for bringing
Tayo home?
Ans: They said Tayo had an accident while
driving recklessly
Chapter Twenty-Seven Likely JAMB UTME
Questions And Answers:
69. What circumstance led to the death of
Nessa’s mother?
Ans: Cancer
70. What killed Tayo’s father?
Ans: Stroke
71. By what means did Tayo’s mother die?
Ans: An accident
Chapter Twenty-Eight Likely JAMB UTME
Questions And Answers:
72. How many years of marriage did Nessa and
Edward celebrate at their wedding anniversary?
Ans: 18 years
73. ‘’To the woman I love, and with whom I have
walked the best 18 years of my life’’. Who made
this statement?
Ans: Edward
74. To whom was the statement made?
Ans: Vanessa
Chapter Twenty-Nine Likely JAMB UTME
Questions And Answers:
75. What is responsible for the divorce between
Tayo and his wife?
Ans: Tayo took priority in his students over his
wife and child
76. For what reason was Tayo detained?
Ans: For showing his students Perry Henzel’s
film, The Harder They Come.
Chapter Thirty Likely JAMB UTME Questions And
Answers:
77. What does Vanessa mean by the pick-up-
your-stick-and-sandals marriage?
Ans: A kind of love story wherein two lovers who
are each other’s first love do not get to marry
each other but meet later in life to re-unite
78. ‘’Ah, fuck you, Mum!’’ Who said this?
Ans: Suleiman
Chapter Thirty-One Likely JAMB UTME Questions
And Answers:
79. What is the name of the home in which
Nessa went to check on her aged father?
Ans: The Carrington Home for the Elderly
80. For what reason did Nessa tell her father
when she was going to the airport?
Ans: To meet Tayo
81. What was her father looking for before she
came?
Ans: His pen
Chapter Thirty-Two Likely JAMB UTME Questions
And Answers:
82. What is name of Tayo’s driver?
Ans: Abdou
83. ‘’Marriage is a serious thing’’ who said this?
Ans: Tayo
84. To whom was it said?
Ans: Abdoun
Chapter Thirty-Three Likely JAMB UTME
Questions And Answers:
85. In what part of the U.S. did Kemi reside?
Ans: San Francisco
86. Whose money was used for Tayo’s treatment
after his accident?
Ans: Miriam’s
Chapter Thirty-Four Likely JAMB UTME
Questions And Answers:
87. Why was Vanessa initially reluctant to publish
her father’s manuscript?
Ans: The poor relationship between her and her
father
88. Why did Vanessa’s mother return to England
with young Vanessa, while her father remained in
Nigeria?
Ans: Vanessa’s mother had an affair with their
gardener, Danjuma.
Chapter Thirty-Five Likely JAMB UTME Questions
And Answers:
89. Tayo was employed to teach Oral histories in
Northern Nigeria and the political history of West
Africa in?
Ans: San Francisco.
90. ‘‘…Race is a part of the fabric of this nation.
You’re either black or you’re white, and this
affects every aspect of your life’’ who said this?
Ans: Kwame
91. To whom was this said?
Ans: Tayo
Chapter Thirty-Six Likely JAMB UTME Questions
And Answers:
92. What honorary degree did Tayo receive?
Ans: Doctorate of literature
93. Who asked Tayo and Nessa to help take a
photograph of them?
Ans: A middle-aged couple
94. Did Miriam grace the occasion of Tayo’s
award of honorary degree?
Test Questions from The Book “In Dependence”
Below are questions from the book
Independence. We would like you to answer the
questions below your self. We have provided
answers to the questions above.
1. Modupe and Tayo always visit where at dark
hours
A. Lebanese Cinema
B. Hill’s Club
C. Auvergne’s Theatre
D. Las Palmas de Club
2. “Here is some money for the ladies”; The
speaker here is


A. Uncle Kayode
B. Yusuf(Tayo’s friend)
C. Mr. Adeniyi Ajayi
D. Uncle B
3. It was said in the letter written to Inspector
Adeniyi Ajayi,
that Tayo met King Olav’s son from ________
A. South Africa
B. London
C. Norway
D. Brazil
4. Mr. Ike Nwandi, studies _______ abroad
A. Latin
B. History
C. Law
D. Modern Languages
5. What was Uncle Kayode’s job rank before his
return from
Abroad?
A. FBI agent
B. Lieutenant
C. Senior Army Officer
D. Superintendent
6. A simile embroidered to qualify Mr. Ajayi’s
silver car was ________
7. Before Tayo’s travel, He presumed that Uncle
Bola held ________
8. In the last sentence of Mr. Ajayi’s letter to his
son was their
family’s motto which states ________
9.Who told Vanessa that Tayo and Christine are
lovers.————
10. Yusuf married who ————
11. Where did Tunde live ————
12. The first three Nigeria students are Tayo,
————
13. Who Introduced Tayo to Pro Edward barker
and his wife ————
14. What is the name of Tayo scout ————
15. Mrs baker preferred to be called what ————
16.Who named Vanessa Moremi ————
17. Simon’s girl friend name is ————
18.Why did Christine broke up with Tayo ?————
19.When Tayo discovered that something was
going on between Christine and Ike, He was ____


(a) Indifferent (b) jealous and was no longer
himself (c) deeply sorrowful (d) very angry with
Ike and would harm him
20. Who did tayo feel indebted to for the
scholarship?
A) head master faircliff b) Mrs burton c) Mr
baker d) Mr Richardson
21. What is the name of Tayo’s sister that
worked as an accountant?
A. Bayo
B. Bisi
C. Remi
D. Bola
22. Tayo was honoured with a doctorate degree
in….
a) literature b) Litteris c) Literary
23. How many people received honorary degree
along with Tayo? ———

About amakvitaa 6013 Articles
A Web Developer, Educationalist And A Lover Of The Nigerian Students.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.